Városok-Falvak Szövetsége

országhatárokon átnyúló kulturális kapcsolat

A helyi identitás erősítésével kapcsolatos (helytörténeti kutatás, módszertan, forrásfeltárás, közzététel) tevékenységek elősegítésére együttműködési megállapodást kötött a Városok, Falvak Szövetsége és az Univeritas az Emberért Alapítvány 2018. december 5-én.

 

 

Településeket összekötő szövetség

Településeket összekötő szövetség főképe

A Városok, Falvak Szövetsége (VFSZ) a pápai városházán tartotta soron következő kihelyezett ülését, amihez kapcsolódóan a tanácskozás résztvevői három napon keresztül élvezték a házigazda település vendégszeretetét.A programhoz tartozó szakmai konferencia előtti sajtótájékoztatón Halász János, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke kifejtette: a VFSZ egy olyan önkormányzati szövetség, amiben az együttműködés alapja a kultúra. A mintegy 30 települést magába foglaló szervezet kiemelten fontosnak tartja, hogy a különböző méretű és hagyományú városok, falvak megismerjék egymás értékeit. Céljuk egy kulturális hálózat kiépítése, működtetése, valamint közös projektek kidolgozása, melyeken keresztül megismerhetővé válnak egymás hagyományai, tradíciói, értékei. Halász János úgy fogalmazott, a Városok, Falvak Szövetségének tagjait jellemző együttműködés a hétköznapi hazaszeretetről szól, továbbá a közösségi együttműködésről, a közös programokról.
Áldozó Tamás, Pápa polgármester bejelentette, a Városok, Falvak Szövetségének közreműködésével egy olyan okostelefonos alkalmazás fejlesztésén dolgoznak, amely támogathatja a helyi turizmust, illetve segíthet a lakosságnak az ügyintézésben. A városvezető megemlítette, hogy a VFSZ a Magyar Kulturális Intézet rendszerén keresztül nemzeti értékeket mutat be a külföldön, az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat 2019-es római állomásán pedig Pápa kap bemutatkozási lehetőséget.A Városok, Falvak Szövetségének pápai kihelyezett ülésén a jelenlévő települések képviselői értékelték a nyári programokat, és szóba kerültek a következő időszak eseményei. A konferencián több előadás is elhangzott, ezek között volt Áldozó Tamás prezentációja, amiben ismertette többek között Pápa történelmét, nevezetességeit, demográfiai és gazdasági jellemzőit, turisztikáját, illetve az aktuális fejlesztéseket, beruházásokat. A polgármester statisztikai adatokkal és különféle diagramokkal szemléltetve elmondta: évente növekvő tendenciát mutat a városban az iparűzési adóból származó bevétel, valamint az idegenforgalom. Ezzel szemben a település népessége folyamatosan csökken, jelenleg valamivel 30 ezer fölött van a pápai lakosok száma. Áldozó Tamás kiemelte, a lélekszámfogyás terén nem az elvándorlás jelenti a legfőbb problémát, hanem a kevés születendő gyermek. A városvezető szólt arról is, hogy hosszú ideje rekord alacsony Pápán a munkanélküliségi ráta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően pedig mintegy 8,5 milliárd forint fejlesztési pénzt kapott a helyi önkormányzat.A Városok, Falvak Szövetségének kihelyezett ülésére érkezett közel 50 fős delegáció a Pápán töltött három nap alatt a várost is megtekintette.

Képek:

kép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériában

Hatvan gyermek táborozott Csopakon, akik még sosem látták a

Balatont – Megismerkedtek a Balatonnál élt vagy élő és alkotó írók

és költők életével

A Városok- Falvak Szövetségének támogatásával hatvan gyermek táborozott az Üdülőfalu és Kempingben. A gyermekek szállását, étkezését és hogy a csopaki strandon lubickoljanak a helyi önkormányzat biztosította, míg Balatonfüred város önkormányzata a szellemi tőkével járult hozzá az öt napos itt tartózkodáshoz.

Scmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a tábor során a gyermekek megismerték a Balatonnál élt vagy élő és alkotó írók és költők életét, műveit, kiemelten azokat a vonatkozásokat, amelyek a Balatonhoz kötődnek. – Irodalmi kalandozásaik során tanulmányozták a magyar tengerhez olykor már-már szerelemmel vonzódó irodalmi alakokat Csokonai Vitéz Mihálytól, Vörösmarty Mihályon át, Móra Ferencet, Szabó Lőrincet, Ady Endrét, József Attilát, Karinthy Frigyest, Krúdy Gyulát és Jókai Mórt. Eljutottunk napjainkig a megismerés folyamatában, testközelből találkozhattak a Quasimodó költőverseny és a Tempevölgy irodalmi folyóirat mibenlétével. A tábor során a csapatok versenyeztek egymással, a tudás, az ügyesség, a kreativitás mellett, olykor a leleményesség, a gyorsaság lehetett a pontszerzés alapja.
A hatvan gyermek, kilenc kísérővel, hat településről érkezett, úgymint Baja, Esztergom, Gyula, Hajdúhadháza, Hajdúnánás és Nyíradony. A korosztály széles palettát ölelt fel, a 9 éves kortól egészen a 19 éves korig. Az irodalmi activity során a szervezők, a különböző településekről érkezőket sorshúzással sorolták csapatokba, egy-egy csapatban különböző városokból, falvakból érkezett tagok dolgoztak együtt. Ez hozzásegítette a távoli településekről érkező gyerekeket egymás, és lakóhelyük gyorsabb és közvetlen módon történő megismeréséhez. A diákok az irodalmi feltöltődésen és a strandoláson kívül reformkori sétát tettek Balatonfüreden. Meglátogatták a Jókai Mór Emlékházat, a Városi Múzeumot, ahol megismerkedhettek a balatoni írókkal, költőkkel, a Németh László emlékszoba megtekintésekor.
Ambrus Tibor Csopak polgármestere a Városok Falvak Szövetségének tagjaként, – amikor a községet képviselte – több olyan településen vett részt, ahol vannak olyan gyerekek, akik nem engedhették meg maguknak, hogy a Balatonon nyaraljanak. Ezért támadt az ötlete, hogy Csopakon vendégül látják őket, hiszen ezekből a gyerekekből lesznek később azok a felnőttek, akik majd szülőként a településre hozzák nyaralni a gyermekeiket, hiszen innen pozitív élményekkel távoztak.
A tíz éves Mikó Hella Gyuláról érkezett, számára nagy feltöltődést jelentett az öt nap, örömmel vett részt az irodalmi activityben, és hogy végre látta a Balatont. Kedvenc írója Fekete István. Nagyon elégedett volt a szállással és az étkezéssel is. Hussein Bálint Esztergomból jött. Tizennégy évesen még nem látta nemzeti kincsünket, ezért is volt számára az elmúlt öt nap feledhetetlen. Dicsérte a csopaki strandot, hogy mennyire tiszta, rendezett és felszerelt.

 

 

 

Néptáncosok tábora Csopakon – A csoportok együtt dolgoztak és pihentek

Immáron ötödik alkalommal került megrendezésre a Városok-Falvak Szövetsége támogatásával, és az önkormányzat szervezésében a néptánc táborra az Üdülőfalu és Kempingben.

Csopakra nyolc magyarországi településről érkeztek a csoportok. Püspökladány, Gyula, Hajdúböszörmény, Biharkeresztes, Kőszeg, Berettyóújfalu, Hajdúnánás és Kisújszállás gyermek néptánc csoportjai a délelőttök folyamán keményen dolgoztak, próbákat tartottak, viszont a délutánokat az önfeledt fürdőzésnek szentelték a csopaki strandon.
Makai Andrea és Márton Attila, a tábor művészeti vezetőitől megtudtuk, hogy a gyerekek mindvégig nagyon lelkesek és fegyelmezettek voltak, odafigyeltek a betanított koreográfiákra. Volt olyan gyerkőc, aki életében most járt először a Balatonon és gyönyörködött annak szépségében. A 140 lurkó és kísérőik az utolsó előtti napon egy kitérőt tettek Tihanyba, ahol megtekintették a település nevezetségeit.
Az utolsó napon, a csopaki strandon léptek fel a gyerekek, ahol mezőségi, szilágysági és galgamenti táncokat mutattak be. Mind a nyolc tánccsoport zajos sikert aratott, de a közönség számára a legnagyobb élményt az adta, amikor a 200 négyzetméteres vízi napozóstégen együtt táncoltak és énekeltek a gyerekek.

 

 

 

 

 

 

 

VFSZ közgyűlés

Március 8 és 10 között Debrecenben és Berettyóújfaluban tartotta éves közgyűlését a Szövetség

https://www.dehir.hu/videogaleria/talalkozot-tartott-a-varosok-falvak-szovetsege/

 

 

 

Mikepércs értékeit is bemutatták Debrecenben

Debrecen – Az év utolsó Városok, falvak Szövetségének találkozóján Mikepércs volt a vendég, rendezvénynek ezúttal is a Tímárház adott otthont.

Mikepércs értékeit is bemutatták Debrecenben

Hungarikum-találkozó Sátoraljaújhelyen

2017.12.04 19:11

A Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ adott helyet a sátoraljaújhelyi hungarikum és értéktár kiállítással egybekötött konferenciának. A rendezvényen bemutatkozott a Városok, Falvak Szövetségének négy tagtelepülése: Debrecen, Hajdúnánás, Panyola és Rozsály.

Kiállítás a konferencián
Kiállítás a konferencián 

Fotó: BG

A konferenciát dr. Nyíri Péter, a széphalmi Magyar nyelv Múzeuma igazgatója nyitotta meg, ezt követően Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte, Sátoraljaújhely mindig is büszke volt magyarságára.
Halász János országgyűlési képviselő a Városok, Falvak Szövetségének elnökeként mondott beszédet.
– Több mint harminc önkormányzatot tömörít a szervezetünk és nagyon remélem, Sátoraljaújhelyet is mihamarabb tagjaink sorában köszönthetjük – mondta Halász János. – Azzal a szándékkal érkeztünk, hogy megmutassuk, miről szól a közösségünk. A kis közösségek közös nyelve a kultúra, amelynek része a hungarikumok tárháza is, amelynek néhány apró elemét itt is megmutatjuk.
– A hungarikumok története egy valódi sikertörténet – mondta egyebek mellett Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. – Több mint ezer település döntött úgy Magyarországon, hogy létrehozza saját értéktárát, amelynek köszönhetően összesen több mint 10 ezer helyi értéket őriznek, amelyek így ettől kezdődően nemzeti értéknek számítanak. Ez hatalmas eredmény.

Olvass tovább: http://www.baznyesz-miskolc.hu/news/hungarikum-talalkozo-satoraljaujhelyen/

Ezúttal Kisújszállást látta vendégül a Városok, Falvak Szövetsége Debrecenben


Szerző: dtv | szerkesztoseg@dtv.huKözzétéve: 2017.11.15. 18:53 | Frissítve: 2017.11.15. 18:53


Debrecen – Ismét megrendezték a szövetség szakmai és gasztronómiai estéjét a Tímárházban. A soron következő jubileumi rendezvényen Kisújszállás városa mutatkozott be. 

A meghívott vendégeket a Tímárház udvarán a térség hagyományos ételeivel és italaival – többek között csörögefánkkal és kunsági borokkal – várták a kisújszállásiak.  A városnak több évszázados kulturális és vallási kapcsolata van Debrecennel. A néhány éve létrejött szövetségbe harminc önkormányzat és tíz civil szervezet tartozik. A városok és falvak közötti szövetség egyrészt a kulturális együttműködésekben mutatkozik meg. A települések főleg Debrecenből, de más településekről is fogadják a kulturális csoportokat és gazdagítják a saját kulturális életüket. Emellett más területeken is segítik egymást.

Ezúttal Kisújszállást látta vendégül a Városok, Falvak Szövetsége Debrecenben

- Nagy eredmény az is, hogy amikor egy-egy karácsonyi csomagot kell összeállítania például Csopaknak, akkor a tagtelepülésekhez fordul és van alma, van méz, van mézeskalács, egymást segítjük ilyen dolgokban is. Ezek már településszintű együttműködések. Nem beszélve azokról a fejlesztési tapasztalatokról, melyek egy-egy településen megjelennek és a másik település abból már tanul, abból tud meríteni – nyilatkozta Halász János, a Városok, falvak szövetségének elnöke.

Települések szövetsége: Debrecenben mutatkozott be Kőszeg


Szerző: DTV | szerkesztoseg@dtv.huKözzétéve: 2017.10.06. 18:20 | Frissítve: 2017.10.09. 08:34


Debrecen – A Városok, Falvak Szövetsége tematikus programjain egy-egy település múltját, jelenét és jövőbeni elképzeléseit ismerhetik meg a résztvevők. Most Kőszegen volt a sor.

Sült a gesztenye és a dödölle pénteken a Városok, Falvak Szövetségének találkozóján, ahol a vendégek megkóstolhatták a település nevezetes ételeit és italait. A kőszegi iparosok díszlövéssel tisztelegtek Debrecen előtt. A szövetségnek harminc tagja van, akik egy-egy ilyen találkozó alkalmával mutatkoznak be. Az összejövetelnek a Tímárház adott otthont.

Települések szövetsége: Debrecenben mutatkozott be Kőszeg

- Nagyon jó ez az alkalom, mert ilyenkor nem csak mi ismerjük meg a kőszegieket az előadásokon, a gasztronómiai élményeken keresztül, hanem a kőszegiek is Debrecent. Itt maradnak a hétvégére és szervezünk nekik programokat. Ezekből az alkalmakból együttműködések születnek – mondta Halász János, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke.

https://www.dehir.hu/debrecen/telepulesek-szovetsege-debrecenben-mutatkozott-be-koszeg/2017/10/06/

Követendő példát mutat Hajdúnánás városának fejlődése – videóval

2017. június 09. 16:33 | Frissítve: 2017. június 09. 17:37H. Varga Eszter | varga.eszter@dtv.hu

Csaknem 5 milliárd forintból fejlődött az elmúlt években Hajdúnánás, és már az is biztos, hogy ugyanekkora összegből épülhet tovább az elkövetkezendő időszakban a hajdúsági város. Az eddigi eredményekről pénteken egy plenáris ülésen számolt be a városvezetés.

2015-ben nyitotta meg kapuit Hajdúnánáson a Kendereskert. Újraélesztésével az volt a cél, hogy egy olyan látogatóközpontja legyen a városnak, ami méltó helyet ad a hagyományoknak. Kialakítottak egy pásztormúzeumot, ahol a hagyományos háztáji gazdálkodást, a magyar őshonos állatokat, valamint a pásztorélet hagyományait mutatják be. Ez csak egy a számos fejlesztések közül, amit az elmúlt hét évben hajtottak végre. A település mintegy ötmilliárd forintot költött turizmus- és gazdaságfejlesztésre.

hajdunanas

- A város vagyona szinte megduplázódott, és most azt az időszakot éljük, amikor a sok munka után a pályázati eredmények most váltak ismertté az elmúlt időszakban – egy része legalábbis – a TOP-os forrásokból most újabb kétmilliárdos fejlesztést tudunk megcsinálni – mondta Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere. A kisváros megmutatta, milyen utat járhat be egy település, ha a saját erőforrásait és a külső támogatásokat, lehetőségeket átgondoltan használja fel – erről már azon a plenáris ülésen volt szó, ahol az elmúlt évek fejlesztéseit mutatták be a sajtó munkatársainak. A Városok, Falvak Szövetségének elnöke szerint követendő a hajdúnánási példa. – Néhány tagtelepülésünk kövesse ezt a példát, legyen sajtótour Gyulán, Vácon, Baján, Kőszegen, Sárospatakon és így tovább. Reméljük ez a folyamat is elindul – fejtette ki Halász János, a  Városok, Falvak Szövetségének elnöke. A hajdúnánási városvezetés számára a következő évek legnagyobb feladata a munkahelyteremtés lesz, ezzel akarják megállítani a hajdúsági városra is jellemző elvándorlást.

http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/kovetendo-peldat-mutat-hajdunanas-varosanak-fejlodese/2017/06/09/

Lekvár, hagyma, szűrrátét: Derecske volt Debrecen vendége – videóval

2017. május 13. 12:47 | Frissítve: 2017. május 13. 14:28H. Varga Eszter | hvargaeszter@dtv.hu

Debrecen – Derecske mutatkozhatott be a Városok, Falvak Szövetségének legutóbbi szakmai estjén. A találkozó a Tímárházban zajlott.

A Szivárvány néptáncegyüttes műsorával kezdődött a Városok, Falvak szövetségének szakmai, gasztronómiai estje. A szervezők derecskei disznóságokkal, lekvárokkal és különböző hagymás ételekkel is készültek. Ezek elkészítésének ugyanis komoly hagyománya van a településen. Akárcsak a megyei értékek közé tartozó Derecskei szűrrátétnek.

Volt érdeklődés Derecske iránt isVolt érdeklődés Derecske iránt is

Debrecen, Hajdúszoboszló és Nagyvárad szomszédságában helyezkedik el Derecske. Ez Bakó István polgármester szerint szerencsés helyzet, hiszen a nagyobb városok közelségét mindig jól kamatoztatta a 8700 lelkes település. – Elődeink is abból éltek, hogy ezeket a településeket ellátták mezőgazdasági és kézműves termékekkel – mondta el Bakó István polgármester. A Derecske múltját, jelenét és jövőjét bemutató esten részt vett Halász János is. A Városok, Falvak Szövetségének elnöke elmondta: 9. alkalommal szerveztek ilyen találkozót. Tapasztalatuk szerint fontos kapcsolatokat tudnak kialakítani a résztvevők ezeken a programokon. – A mikepércsiek a mátraderecskeiekkel például itt beszéltek meg csereprogramot. Volt, amikor a hajdúhadháziak találtak társra a szakmai beszélgetések során – sorolta Halász János. A szövetség legközelebb szeptemberben rendez szakmai estet. Derecskéről egyébként még több érdekességet tudhatnak meg a Megyei Tükör jövő pénteki adásából.

Települések szövetsége: Debrecenben mutatkozott be Mátraderecske

2017. április 23. 13:01 | Frissítve: 2017. április 23. 14:57Bulik Péter | bulik.peter@dtv.hu

Debrecen – Fontos, hogy a települések közösségei megismerjék egymás értékeit, mondta Halász János, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke.

Milyen az élő néphagyomány palócföldön? Mennyire gazdag a kulturális élet Mátraderecskén? Ilyen kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők a Tímárházban. A település vezetője azt is elmondta, miért kedvelt pihenő- és gyógyhely az 1800 lelkes község.

Sokan voltak kíváncsiak MátraderecskéreSokan voltak kíváncsiak Mátraderecskére

- Mátraderecskén olyan természeti kincsek vannak, mint például a Mofetta gyógygázfürdő, ami a mai Magyarországon különleges. Négy különféle gyógyvíz van a területünkön – mondta el Forgó Gábor polgármester. A Városok, Falvak Szövetségét 11 évvel ezelőtt alapították Debrecenben. Ma már 30 település alkotja a helyi közösségek összefogásán alapuló szervezetet. – Olyan kulturális közösség lett ez, ahol Debrecen értékekre építő kultúrát tudjuk képviselni, amit a város mindig is magáénak vallott – hangsúlyozta Halász János, a szövetség elnöke. A palóc ízek is terítékre kerültek Mátraderecske bemutatkozó estjén. A tájjellegű ételek kóstolója kötetlen beszélgetésre is alkalmat adott, ami fontos szerepet tölt be a Városok, Falvak Szövetsége közösségi életében.

A Városok-Falvak Szövetsége is Debrecent szeretné Európa Kulturális Fővárosának

2017. március 10. 15:54 | Frissítve: 2017. március 10. 16:41Kababik László | kababik.laszlo@dtv.hu

Debrecen – Két új taggal gyarapodott, így már harminc település alkotja a Városok-Falvak Szövetségét. Debrecenben tanácskoztak.

Idén Esztergom és Rozsály is csatlakozott a szövetséghez. Halász János, a Városok-Falvak Szövetségének elnöke csütörtök este a szakmai fórumon azt mondta: több mint tíz éve azért hozták létre a szervezetet, hogy, ha 2010-ben elnyerte volna a város az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot, a környező tagtelepülésekre is kisugározzon ennek a közösségi munkának az ereje. Akkor nem sikerült nyerni, de a szövetség maradt és is mindenben segítik Debrecent

A szövetség támogatja DebrecentA szövetség támogatja Debrecent

- Most, hogy újra pályázik Debrecen, természetes a szövetség a várossal minden tekintetben. Azt a munkát, amit végzünk, annak a szolgálatába is szeretnénk állítani, hogy Debrecen kaphassa meg 2023-ban ezt a fontos és megtisztelő címet – mondta el Halász János, a szövetség elnöke. Papp László polgármester a fórumon kiemelte, hogy az Európa Kulturális Főváros koncepció olyan szellemiséget akar bemutatni, amely kulturális hálóként átszövi az egész régiót. Ebben lehet partner a szövetség. Komolay Szabolcs kultúráért felelős alpolgármester szerint a Városok-Falvak Szövetségével kialakult szoros együttműködés a pályázati elbírálásnál is komoly jelentőséggel bír majd. – Nagyon fontos, hogy magunk mögött tudhatjuk a szövetséget, hiszen az a célunk a pályázattal hosszú távon is, hogy regionális, kulturális, gazdasági központtá nője ki magát Debrecen – hangsúlyozta Komolay Szabolcs. A Városok-Falvak Szövetségének vendége volt Kárpáti Árpád, az NMI Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit kft főigazgatója is. A két szervezet vezetője a szakmai fórumon együttműködési megállapodást is aláírt egymással.

A Városok és Falvak Szövetsége is segít Debrecennek kulturális fővárossá válni

2017. március 04. 9:34 | Frissítve: 2017. március 05. 19:59Kababik László | kababik.laszlo@dtv.hu

Debrecen – A szövetség stratégiai partner abban is, hogy Debrecen megnyerje a 2023-as Európa Kulturális fővárosa pályázatot – mondta Halász János elnök.

A 65 éves hajdúböszörményi Bocskai néptáncegyüttes adott egy kis ízelítőt a város kulturális életéből a Tímárházban. A Városok, Falvak Szövetsége szervezésben ebben a hónapban Hajdúböszörmény mutatkozott be. Kiss Attila a város polgármestere azt mondta, örömmel jöttek el és szívesen mutatják be más településeknek városuk fejlődését és persze a hagyományaikat is belso- Nyilván az eredeti Hajdúböszörményt nem tudjuk ide hozni, de igyekeztünk úgy összeállítani a bemutatkozó műsorunkat, programjainkat, hogy egy pici ízelítőt tudjunk adni Hajdúböszörményből.  Remélem, hogy ráismernek a város igazi arcára – mondta Kiss Attila polgármester. Halász János, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke azt mondta a bemutatkozó esten, fontos hogy a települések megismerjék egymást és baráti kapcsolatokat alakítsanak ki. Emellett a szövetség stratégiai partnerek abban is, hogy Debrecen megnyerje a 2023-as Európa Kulturális fővárosa pályázatot. Ehhez minden segítséget megadnak Halász János Halász János – Európa Kulturális Fővárosa cím egyik fontos tartóoszlopa lehet az, hogy Debrecen a környező településeket, hogyan tudja ebbe bevonni. Ennek a Városok, Falvak Szövetségében zajló munka lehet az egyik alapja és ezt a munkát szeretnénk mi kiteljesíteni – nyilatkozta Halász János. Papp László polgármester azt mondta, az elmúlt napokban számos megyei településnek elküldték azt a felkérő nyilatkozatot, amelyben együttműködésre kérik őket és már érkeznek vissza a pozitív nyilatkozatok is. A polgármester hozzátette, már tárgyalnak arról, hogy hogyan tudnák összehangolni az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot a Városok, Falvak Szövetségének támogatásával. Papp László Papp László – Debrecen számít a Városok, Falvak Szövetségének támogatására, együttműködésére az Európa Kulturális Fővárosa pályázata kapcsán, hiszen szinte az egész országot lefedő szervezetről van szó, kisebb vagy nagyobb települések jöttek össze, alkotják ezt a szövetséget és Debrecen számára ez az együttműködés rendkívül fontos – közölte a polgármester. A Városok, falvak Szövetség amellett, hogy segíti Debrecent a kulturális főváros pályázat kidolgozásában, folytatja a településeket bemutató programját is. A tervek szerint hamarosan Hajdúhadház, Nyíradony és Derecske mutatja be kulturális életét a Tímárházban.

Püspökladány mutatta be értékeit Debrecenben – videóval

2016. december 09. 19:54 | Frissítve: 2016. december 10. 16:07Dehir.hu | info@dehir.hu

Debrecen – Fontos, hogy a települések megismerjék egymás értékeit – hangsúlyozta a Városok-Falvak Szövetsége elnöke.

Amint arról beszámoltunk, Közös jövőnk – Párbeszéd a kultúráról – ezzel a címmel tart kétnapos programot a Városok-Falvak Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet. A rendezvényen foglalkoznak a szakemberek a kulturális törvény tervezett változásával és megvitatják a 2012 óta működő szakpolitikai program aktualitásait. Pénteken a Tímárházban szakmai programot és gasztronómiai estet rendeztek, melynek díszvendége Püspökladány volt. Halász János, a Városok-Falvak Szövetsége elnöke köszöntőjében kiemelte, fontos, hogy a települések számon tartsák saját értékeiket, de arra is kell energiát fordítaniuk, hogy megismerjék más települések értékeit. Az esten püspökladányi kulturális csoportok műsorát láthatták az érdeklődők, emellett megkóstolhatták a hagyományos ladányi ételeket.

http://www.dehir.hu/debrecen/puspokladany-mutatta-be-ertekeit-a-debrecenben/2016/12/09/

A néptáncosok elfoglalták Csopakot – képgalériával

balaton.vehir.hu 2016. 08. 26. 23:18

Pénteken este 164 gyermek tartott fergeteges gálaműsort a Fürdő utcai nagyszínpadnál.

Az egy hetes III. Csopaki Néptánctábor általános és középiskolás tanulói a Városok Falvak Szövetsége szervezésében, a ProgramStart és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával jöhetett létre.

Az egy hetes tánctáborban Biharkeresztes, Kőszeg, Berettyóújfalu, Kisújszállás, Püspökladány, Gyula, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény kiváló táncosai, tanárai és táncpedagógusai vettek részt. Farrné Kovács Mónika (Biharkeresztes) táncpedagógus-intézményvezető elmondta, hogy valóban csodálatos dolog Kodály-módszerrel tanulni a népdalokat, tanulni és átadni a generációknak a szebbnél-szebb magyar néptáncokat és látni a sikert és az örömet a diákok arcán, amikor egy hét tánctanulást követően ilyen fergeteges, több, mint egy órás gálán mutathatták be tudásukat. Egyúttal köszönetet mondott a szervezőknek, támogatóknak, a diákoknak, tanáraiknak és nem utolsó sorban Csopaknak a fantasztikus elhelyezésért a Csopaki Üdülőfalu és Kemping területén és az ellátásért. S valóban a gálát követően hatalmas tapsviharral köszönte meg az időközben jelentős számúra gyarapodott közönség. A jövő héten keddtől pedig 80 gyermeket látnak vendégül Csopakon, teljes ellátással, gazdag programkínálattal a nyolc településről, akik még sohasem jártak a Balatonnál. Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

Szakmai találkozó Baján

 

Baján tartotta szakmai találkozóját a Városok, Falvak Szövetsége.
Tanácskozás a városháza dísztermében

Halász János a Városok, Falvak Szövetsége elnöke  elmondta: a szövetség egy kulturális alapú együttműködés. Önkormányzatok és civil szervezetek közösen tevékenykednek. „Országos mintaprogramként is szolgált az elmúlt években, mára kiteljesedett a szövetség munkája.” Kőszegtől Sárospatakig, Váctól Bajáig vannak tagok. Cserélik a közösségi programokat, elutaznak a tagok egy-egy településre. Mindez aktivitást hoz a kulturális életbe.
Június 2-án, csütörtökön 10 órakor kezdődött a szakmai találkozó a városháza dísztermében. Csubákné Besesek Andrea és Vedelek Norbert alpolgármester, valamint Fercsák Róbert is ott volt a megnyitón. Baja polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: jó döntés volt a városvezetés részéről, hogy Baja csatlakozott a szövetséghez.

Komoly munka folyik (együttműködve az önkormányzatokkal), miközben baráti kapcsolatok alakulnak ki.„Baja vendégszerető város, akik itt járnak, szívesen térnek vissza. Remélem Önök közül is sokan eljönnek újra, akár a szövetség révén, akár magánemberként. Kellemes és hasznos időtöltést kívánok!”

A tanácskozáson Vedelek Norbert alpolgármester ismertette Baja történetét. Kiemelte a halászléfőző ünnepet, beszélt a kultikus étekről, a bajai halfogyasztási szokásokról, a Dunáról és a Sugóról, a gemenci erdőről, valamint a nemzetiségek békés egymás mellett éléséről is.
A szakmai találkozót követően számos program várta, illetve várja a résztvevőket. Például kisvonatos városnézés, sétahajózás, továbbá a Koch borászat kínálata (műsorral).
Pénteken ellátogattak a Halászati mini skanzenbe, ahol nem maradt el a kalács- és lepénysütés sem.

forrás: http://www.baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/3866-kulturalis-aktivitas

A Városok, Falvak Szövetsége nagyon jó partnere lehet Debrecennek a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatában

 Debrecen – Március 11-én tartotta idei első találkozóját a hajdúsági megyeszékhelyen a Városok, Falvak Szövetsége. Megállapodást kötöttek a Nemzeti Művelődési Intézettel.
IMG_4065 (4)
 Tíz éve Debrecen kezdeményezésére hozták létre a Városok, Falvak Szövetségét. Ma már 35 tagja van és a  kulturális illetve közösségi együttműködés példaértékű modelljévé vált – hangzott el a szervezet      találkozóján, ami a közvetlen eszmecserék jegyében telt a Kölcsey Központban.
 A pénteki program a partnerségről szólt a városházán. A helyi értékek feltárásáról és bemutatásáról  együttműködési megállapodást kötött a szervezet a Nemzeti Művelődési Intézettel, amely más területen is  számít a kulturális szövetség tapasztalataira és véleményére. A Kölcsey Központban tartott találkozón  áttekintették szervezet tavalyi közös programjait, emellett a tagtelepülések vezetői kötetlen eszmecserét is  folytattak az együttműködés további lehetőségeiről.

Míg a nyitó nap a közvetlenség jegyében telt, a szervezet pénteki közgyűlése a partnerségről szólt. Papp  László, Debrecen polgármestere elmondta: Debrecen 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatában  nagy hangsúlyt kap egy széleskörű kulturális hálózat létrehozása. – Hosszú távon szeretnénk életben tartani és működtetni a szövetséget, nem csak 2023-ra koncentrálva. A Városok, Falvak Szövetsége nagyon jó partnere lehet Debrecennek a pályázati munkában – hangsúlyozta Debrecen első embere. Halász János, a szervezet elnöke emlékeztetett: Debrecen előző Európa Kulturális Fővárosa pályázatához kapcsolódóan született meg a gondolat, ami a Városok, Falvak Szövetségét életre hívta. – Az Európa Kulturális Fővárosa címet úgy érdemes elnyerni, hogy ha az nem csak egy városról, nem csak a mi városunkról szól, hanem erről a régióról is. Egy ügy ez, és ehhez az ügyhöz a Városok, Falvak Szövetsége is szeretné hozzátenni a maga segítségét – mondta a szövetség elnöke. A szervezet közgyűlésének végén bejelentették, hogy Baján tartja következő találkozóját a Városok, Falvak Szövetsége.

Debrecenben tartják a Városok, Falvak Szövetségének közgyűlését

2016. március 10. 18:14 | Frissítve: 2016. március 10. 22:37Dehir.hu | info@dehir.hu

Debrecen – Harminc település polgármesterei érkeztek Debrecenbe, hogy a szövetség elmúlt egy évét értékeljék és a jövő feladatairól tárgyaljanak.

Debrecenben tartja szakmai találkozóját és közgyűlését a Városok, Falvak Szövetsége március 10-én és 11-én a Kölcsey Központban. Egyebek mellett új tagokat vesznek fel, valamint várhatóan elfogadják az idei évre vonatkozó költségvetést is. Emellett beszámolókat hallhatnak a jelenlévő tagok az elmúlt év eredményeiről és a szövetség előtt álló feladatokat is megtárgyalják. A pénteken kezdődő közgyűlésen együttműködési megállapodást ír alá a Nemzeti Művelődési Intézet és a Városok, Falvak Szövetsége. Az esemény csütörtöki megnyitóján Halász János, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke tartott tájékoztatót. A politikus elmondta, értékelésre és előre tekintésre is kiváló alkalmat ad a találkozó. – Először is az a munka kerül majd terítékre, amit az előző évben végeztünk. Kulturális közösség alapú önkormányzati együttműködési szövetség a miénk, ilyen kevés van az országban. Hosszú évek óta tart ez  a fontos együttműködés. Arról beszélünk majd, milyen tapasztalatokkal gazdagodtunk tavaly és milyen feladatok várnak ránk 2016-ban. A szövetségnek vannak új jelentkezői is, itt lesz Jászberény polgármestere és Esztergom vezetője is, velük arról fogunk majd beszélni, hogyan tudnak bekapcsolódni a szövetség munkájába – nyilatkozta Halász János, a szövetség elnöke. A közgyűlésen összesen harminc település polgármesterei vesznek részt, így Debrecenben képviselteti magát Baja, Balatonfüred, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Csopak, Debrecen, Derecske, Esztergom, Gyula, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Jászberény, Kecskemét (Bozsó Gyűjtemény Alapítvány), Királyhelmec, Kisújszállás, Körösszegapáti, Kőszeg, Mátraderecske, Mikepércs, Nyíradony, Paloznak, Panyola, Pápa, Püspökladány, Sárospatak, Tihany, Tiszacsege, Tiszafüred és Vác. Az eseményen részt vesz Papp László, Debrecen polgármestere is. A közgyűlés pénteken 10 órától kezdődik a Régi Városháza Nagytanácstermében, a szövetség tagjai hét napirendi pontról fognak tárgyalni. Ezek az alábbiak: 1. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Városok, Falvak Szövetsége közötti együttműködési megállapodás aláírása 2.   Új tagok felvétele a szövetségbe 3.   Az elnökség beszámolója a 2015. évi közgyűlés óta végzett tevékenységről 4.   A felügyelő bizottság 2015. évi ellenőrzési jelentésének előterjesztése, illetve elfogadása 5.   A szövetség 2015. évi közhasznúsági jelentésének előterjesztése, illetve elfogadása 6.   A szövetség 2016. évi költségvetésének előterjesztése, illetve elfogadása 7.   A szövetség előtt álló feladatok megtárgyalása

FreshART: Stuttgartban is bemutatják a legjobb pályaműveket

A német nagyvárosban is látható a fiatal művészeknek a Debreceni Művelődési Központ és a Városok, Falvak Szövetsége által meghirdetett pályázat kiállítási anyaga.

Nyolcadik alkalommal hirdette meg a freshART pályázatot 2015-ben a Debreceni Művelődési Központ pályakezdő fiatal művészek számára. fresharta A Városok Falvak Szövetsége Kulturális Régió mellett ebben az évben bekapcsolódott a megrendezésbe – az együttműködő partnerek körét bővítve – , a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ – Kassa Megye Kulturális Intézménye, a felvidéki magyar kulturális élet egyik bázisintézménye is. A Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ első ízben rendezett tárlatot a Debrecenben kiállító fiatal alkotók műveiből. A tárlat február 29-ég várja a látogatókat Stuttgartban. freshart A kulturális régiók összefogásával létrejött kiállítás anyagát áprilisban Kassán is bemutatják majd.

Megbeszélést tartott a Városok, Falvak Szövetsége (VFSZ) és a Debreceni Csokonai Színház

 A debreceni munkaebéden a lehetséges együttműködés formáiról egyeztetettek a két szervezet jelen lévő képviselői.   Halász János, a VFSZ elnöke, a találkozó szervezője hangsúlyozta, hogy a megbeszélésen mind a települések, mind a színház számára kölcsönösen előnyös kulturális programok megvalósítására érkeztek javaslatok.

A Színház számára kitűnő lehetőség lenne, ha a kisebb városokba is el tudná vinni produkciót, növelve ezzel ismertségét, regionális beágyazottságát és lehetősége lenne bővíteni művészeti kapcsolatait. A városok ugyanakkor bővíthetnék kulturális kínálatukat egy nagyhírű, nemzeti minősítésű színház helyi fellépéseivel.

FreshART: átadták a díjakat, kiállították a legjobb alkotásokat

http://www.dehir.hu/

freshart4 A Debreceni Művelődési Központ, együttműködve a Városok–Falvak Szövetségével, valamint a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központtal 2015-ben újra meghirdette a freshART című képző-, ipar- és fotóművészeti pályázatot fiatal alkotók számára. Kilenc alkotót díjaztak idén a pályázaton. A legnívósabb festményeket és fotókat a Belvárosi Galériában nézhetik meg. A pályázat eredményét bemutató tárlat megnyitóját a Magyar Kultúra Napján, pénteken, tartották a DMK Belvárosi Galériájában. A megnyitón köszöntőt mondott  Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke és Komolay Szabolcs alpolgármester. Halász János a pályázat jelentőségét hangsúlyozta. A Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke elmondta: a pályázat a fiatal képző-, ipar- és fotóművészek számára teremt bemutatkozási lehetőséget. Debrecen kultúrváros, büszke hagyományaira – hangsúlyozta Komolay Szabolcs. Az alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a város vezetése elkötelezett Debrecen kulturális fejlesztése mellett. A tárlaton harminchárom alkotó 72 alkotása tekinthető meg  február 4-ig, hétköznapokon 10-18 óráig a Belvárosi Galériában. A freshART pályázati kiállítást 8. alkalommal hirdette meg 2015-ben a Debreceni Művelődési Központ pályakezdő fiatal művészek számára, mivel az eddigi eredmények alapján úgy gondolták, hogy feltétlenül szükséges a projekt fejlesztő fenntartása. A kezdő képző-, ipar- és fotóművészek számára nem vagy alig kínálkoznak hasonló lehetőségek a bemutatkozásra, a szakmai továbbfejlődést segítő megmérettetésre. Újdonság, hogy a Balassi Intézet stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központja első ízben rendez tárlatot a Debrecenben kiállító fiatal alkotók műveiből 2016 februárjában. Stuttgart után Kassán, a Bástya Galériában is bemutatkozik a kulturális régiók összefogásával létrejött kiállítás törzsanyaga.   Ők az idei díjazottak: A kiállítás fődíja (egy alkotó egyéni kiállítása a Belvárosi Galériában): Szűcs Gábor (Somorja, Felvidék-Szlovákia) Városok-Falvak Szövetségének díja: Székely Aladár Fotóklub (Gyula) Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja: Stefán Renáta (Hajdúnánás) A Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ díja (egy alkotó egyéni kiállítása a Szepsi Galériában): Garay-Nagy Norbert (Vác) A Fecsó Pál Polgári Társulás és a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ díja (2 fő művésztelepi részvétele): Bagdány Franciska (Debrecen) és Mallár Gabriella (Debrecen-Budapest) A Debreceni Művelődési Központ különdíja: B. Nagy Gabriella (Debrecen) és Pelei Katalin (Debrecen)