Városok-Falvak Szövetsége

országhatárokon átnyúló kulturális kapcsolat

Berettyóújfalu város Hajdú-Bihar megyébe, továbbá a a Berettyóújfalui kistérség központja is.

Az Alföld keleti részén helyezkedik el a Berettyó folyó partján; Debrecentől 40, Nagyváradtól pedig kb. 35 km-re. A Következő településekkel határos: Derecske, Tépe, Szentpéterszeg, Váncsod, Mezőpeterd, Told, Mezősas, Furta, Zsáka, Bakonszeg, Bihartorda, Sáp és Földes. Közúton a 42-es és 47-es úton érhető el. A településen keresztülhalad a MÁV 101. számú Püspökladány-Biharkeresztes-vasútvonala, amely egyben Románia felé irányuló nemzetközi tranzitvonal is.

Turisztikai látnivalók

Berettyóújfalu története a legősibb időkre nyúlik vissza, erről régészeti leletek sokasága tanúskodik. Közülük az egyik legjelentősebb a herpályi Földvárhalom. Ezen az országos szinten is kivételesnek számító lelőhelyen talált régészeti emlékeket a város egyik legszebb, 1874-ben épült házában, a jelenleg a Bihari Múzeumnak otthont adó egykori községházában őrzik és mutatják be az érdeklődőknek.

Ha Románia felől, a 47-es főúton közelítjük meg Berettyóújfalut, a határában szemünk elé tárul a herpályi monostorrom, mely a háborúk során erősen lepusztult, de a műemlék megmaradt déli tornya ma is impozáns látványt nyújt. Az Árpád-korban épült híres, három hajós, román stílusú monostor fénykora a 12-13. században volt, amikor a bencés szerzetesek élénk szellemi és kulturális életet folytattak itt.

Berettyóújfalu a bihari régió természetes központja. A 17. században több évtizedig élvezte a hajdúvárosoknak járó kiváltságokat. A trianoni döntést követően pedig központi szerepe egyre nőtt. A térségben egyedülállónak számító fejlesztéseken ment át, melyek megalapozták, hogy Berettyóújfalu még ma is büszkén viselhesse a “Biharország fővárosa” címet.

A Bihari Múzeum gazdag történeti anyagot kínál az érdeklődőknek, a Nadányi Zoltán Művelődési Központban pedig megtekinthetők többek között az itt élők néprajzi és helytörténeti gyűjteményeit, az innen elszármazott és szép sikereket elért művészek állandó és időszaki kiállításait.

Berettyóújfalu pezsgő vallási életét mutatja, hogy a városban két református és egy katolikus templom található. A város központjában elhelyezkedő, 1817-ben épült református templom nevezetessége, hogy csodálatos orgonáján az egyik legnagyobb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc is játszott. Száz éves római katolikus templom festett üvegablakaival, csodálatos festményeivel várja a híveket és a látogatókat.

A város nevezetességei közé tartozik még a Népliget, valamint a két olimpiai tölgy is, melyek védett természeti értéket képviselnek. Az ideutazóknak lehetősége nyílik a túrázásra, lovaglásra, horgászásra, és vadászatra is. A város legnagyobb attrakciója azonban a minősített gyógyvízzel rendelkező, mindhárom generáció számára élménydús kikapcsolódást biztosító Bihar Termálliget Strand- és Termálfürdő.

www.berettyoujfalu.hu