Városok-Falvak Szövetsége

országhatárokon átnyúló kulturális kapcsolat

Debrecen Magyarország második legnépesebb városa, Hajdú-Bihar megye és a Debreceni kistérség székhelye; az Észak-alföldi Régió központjaként egyike az ország hét regionális központjának. Időnként „a kálvinista Róma” néven vagy „cívisváros”-ként emlegetik.

Debrecen az ország keleti részén, az Alföldön fekszik, kb. 30-km-re a román határtól. Az Alföld meghatározó jelentőségű városa, Budapesttől 230 km-re. Megközelíthető az M3-as majd az M35-ös autópályákon. Budapesttel köti össze a 4-es számú főútvonal. Több irányból érkezik a vasút is. Debrecen a TINA vasúthálózat tagja (Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony).

A 13. században említik először írásban. 1361-ben mezővárosi, 1683-ban szabad királyi városi rangot kapott. Nevét az egész kontinensen ismerték híres vásárairól és református iskolájáról, mely európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Történelme során kétszer az Országgyűlés színhelye volt: 1848-49-ben, és 1944-ben. Az évszázadok folyamán többször is tűzvész áldozata lett, a második világháborúban jelentős károkat szenvedett. Ma Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Debrecen város napja: április 11.

Debrecen közel fél évezrede hazánk egyik kulturális centruma, az ország második legnagyobb városa, az Észak-alföldi Régió központja. A hajdani szellemi és anyagi gazdagság alapján ma is értékőrző és értékgyarapító város. Debrecen kiemelkedő kulturális szerepe az évszázadok során nagyrészt a Református Kollégiumnak volt köszönhető. Az 1538 óta folyamatosan működő Református Kollégiumban a magyar kultúra legkiválóbbjai tanultak. A jelenlegi épületében található imaterem – az Oratórium – az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es Ideiglenes Nemzetgyűlés fontos emlékhelye. A Kollégium múzeumában számos értékes gyűjteménnyel ismerkedhet meg a látogató, Bibliagyűjteménye a világon is egyedülálló. Itt található a Déri Múzeum, melynek legféltettebb kincsei közé tartozik Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának két monumentális képe. A Kölcsey Konferencia Központtal egy épületkomplexumban lévő Modem galéria számos kiállításának alapjául szolgáló magángyűjtemény ma az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti kollekció Magyarországon. Debrecenben mindezek mellett irodalmi és szobrászati múzeum – mely Medgyessy Ferenc munkásságát mutatja be –, filatéliai kiállítóterem, kézművesház, valamint számos galéria található.

Debreceni kultúra:

Déri Múzeum

A város központjában található a több mint egy évszázados múltra visszatekintő Déri Múzeum, amely gazdag régészeti, helytörténeti, képzőművészeti, kulturális, néprajzi gyűjteményével, történelmi relikviáival a magyar nemzet egyik felbecsülhetetlen kincse.

Debreceni Irodalmi Múzeum

Debreceni Irodalmi Múzeum a város gazdag irodalmi hagyományait gyűjti és mind nagyságát, mind minőségét tekintve országosan a legjelentősebb. Alapját az 1890-ben létrejött Csokonai Kör és a Városi Múzeum irodalomtörténeti anyaga teremtette meg. A közel ötvenezer tárgy, irat és műalkotás Csokonai Vitéz Mihály korától napjainkig nyújt átfogó képet a magyar irodalom sokszínűségéről.

A gyorsan gyarapodó gyűjtemény 1980-ban önálló épületbe, a vénkerti Boros villába költözött. A magyaros szecesszió jellegzetességeit viselő házat 1913-ban építette Boros József.

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum ,a belvárosában, a Péterfia utca elején, a művész egykori szülőházának helyétől nem messze, egy ahhoz hasonló tornácos épületben található. Itt kapott helyet, az időszaki kiállítások mellett, a világhírű szobrászművész Medgyessy Ferenc életművének jelentős darabjait bemutató állandó kiállítás, illetve itt rendezik meg évről évre a helyi képzőművészeti élet legnagyobb seregszemléjét, a tavaszi- és az őszi tárlatot.

Holló László Emlékmúzeum

A Holló László Emlékmúzeumot 1978-ban hozták létre a festő hagyatékának gondozói. Az egykori Hrabéczy-villában berendezett kiállítás anyagának gondozója a Déri Múzeum.

A közel egy hektár területen álló, a villa mellett egy gyönyörű parkot is magában foglaló múzeum nemcsak az 1976-ban elhunyt Holló Lászlónak állít emléket: a festő méltán híres képei és seccói mellett az épület egyik különtermében helyet kaptak a művész sógorának, Hrabéczy Ernőnek a festményei is.

Debreceni Református Kollégium Múzeuma

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma a Tiszántúli Református Egyházkerületi Gyűjtemények tagintézménye. A múzeum a többi gyűjteményi ágazathoz, a Nagykönyvtárhoz és Levéltárhoz hasonlóan egyrészt egyházkerületi, azaz regionális hatáskörű, másrészt az egyik legpatinásabb hazai iskola, az 1538-as alapítású Debreceni Kollégium múzeuma. Ez a kettős kötődés megnyilvánul működésének minden területén, a gyűjtőkörtől az állandó kiállításokig.

Erdőspusztai Bemutatóház

Debrecen határában, Bánkon található az 1982-ben épült Erdőspusztai Bemutatóház, melyben a Déri Múzeum anyagából rendezett, az Erdőspuszták növény- és állatvilága, madár- és kisemlős-faunája című kiállítás, és az Élet az Erdőspusztán című kiállítás várja a látogatókat. A ház körüli gondozott parkban a Hajdú-Bihar megyei Fafaragótáborban készült alkotásokat helyeztek el, köztük Szent István szobrát, és egy haranglábat. A bemutatóház mögötti székelykapun léphetünk be az arborétumba, ahol 3 kilométer hosszú tanösvény mutatja be a táj honos élővilágát. Érdekessége az erdeifenyők között álló kilátó, és a vákáncsostanya, mely az erdőművelésből élő vákáncsosok lakóhelyét, mindennapjait mutatja be. A közelben fekvő Mézeshegyi-tavak kiváló horgászhelyek. Megközelíthető busszal, autóval, kerékpárral Létavértes felé.

MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ)

Debrecenben található az ország második legnagyobb kortárs galériája a MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ), mely 2006 őszén jött létre az ország és a tágabb régió egyik legnagyobb, s alighanem legkorszerűbb modern és kortárs képzőművészeti központja. A MODEM geopolitikai elhelyezkedésénél, méreteinél és építészeti adottságainál fogva kiválóan alkalmas arra, hogy a modern és kortárs nemzetközi művészeti élet egyik meghatározó közép-európai regionális központjának szerepét betöltse. Az összesen 4650 négyzetméter alapterületű, háromszintes épület mintegy 3000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik. A második emeleten található az ország legnagyobb egybefüggő – több mint 1300 négyzetméteres – kiállítóterme, ahol a modern és kortárs képzőművészet számos remekműve megtalálható. A kiállítások mellett társművészeti programokat, művészettörténeti, bölcseleti előadásokat, irodalmi esteket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is rendeznek itt.

Csokonai Színház

A mintegy másfél évszázados múltra visszatekintő Csokonai Színház a debreceni színjátszás központi műhelye. A drámai, tác- és operatagozattal működő, három játszóhellyel is rendelkező színház rendkívül gazdag repertoárja minden korosztály számára kínál igényes előadást.

Vojtina Bábszínház

A városban található Közép-Európa egyik legszínvonalasabb bábszínháza, a Vojtina, mely nem csupán színházi produkciókkal, de tematikus játszóházakkal és kiállításokkal is várja a közönséget. A Vojtina Bábszínház ma is azon az úton jár, amelyen 1975-ben még együttesként elindult. Évadjaik műsortervét továbbra is a népmesékre, és a magyar klasszikusok alkotásaira építik, de válogatnak a nagy meseírók írásaiból is.

Debreceni programok:

A mediterrán élményfürdőt is magába foglaló Aquaticum Gyógy – és Fürdőközpont komplex egészségturisztikai szolgáltatásaival tökéletes helyszín a család minden tagja számára. Minősített gyógyvízére alapozott közel 40 féle kezelés segíti a vendégek gyógyulását. Debrecenben egész évben számos kulturális esemény közül választhatnak a város lakói és a látogatók. Felejthetetlen élményt nyújt a karneváli hétté bővült Debreceni Virágkarnevál, a Tavaszi és Őszi Fesztivál elismert hazai és nemzetközi előadókat felvonultató programjai vagy a Campus Fesztivál könnyűzenei koncertjei a Vekeri-tó mellett.

Debreceni programok:

Debrecenről, a város által kínált programokról, a nevezetességekről részletesebben a www.debrecen.hu, a www.iranydebrecen.hu internetes honlapokon lehet tájékozódni.